Co se stalo Isidoru Finkovi?

Ahoj, dnes se podíváme na velmi starý, ale dodnes nevyřešený případ smrti Isidora Finka. Byl nalezen se třemi střelnými ránami ve svém bytě v New Yorku. Jenže byt byl zamknutý zevnitř, okna byla také zavřená a navíc, nenašla se střelná zbraň. Co se tedy stalo Isidoru Finkovi? Byl obětí dokonalé vraždy?

Isidor Fink krátce po první světové válce opustil svou rodnou Galecii v Polsku a emigroval do Ameriky. Poté, co si našetřil dostatek peněz, otevřel si vlastní prádelnu na East 123rd Street v New Yorku. Obýval totiž velký přízemní byt, který využíval jak k vlastnímu bydlení, tak i s podnikatelským účelům. 

9. března roku 1929 se Fink vrátil do svého bytu poté, co doručil vyprané prádlo několika svým zákazníkům. Protože už bylo pozdě večer a čtvrť, ve které bydlel, nebyla moc bezpečná, dával si velký pozor, protože přepadení a loupeže tu byly více než časté. Nikdy nenechával otevřená okna, nebo odemčené dveře a do svého bytu vpustil pouze ty, které dobře znal. Dokonce si na svá okna nechal přidělat velké závorové zámky, aby se cítil ještě bezpečněji. Nejeden zákazník o něm řekl, že mu přišel občas až paranoidní. Často prý říkával: ‚‚Někdy v noci mě o všechno okradou. Budou mít ale těžké, dostat se dovnitř.‘‘

Ten večer, krátce po desáté hodině večerní, paní Locklan Smithová, sousedka Finka, běžela na policejní stanici v Harlemu, kde ohlásila několik výstřelů. Tyto výstřely byly rychlé a hlasité a vycházely právě z bytu Finka.

První policista, který se na místě objevil, byl Albert Kattenborn, který zjistil, že dveře jsou zamčené zevnitř. Rozhodl se, že se do bytu pokusí dostat malým okénkem, které bylo umístěno nahoře nad hlavními dveřmi. Když se o to pokoušel, zjistil, že je okno zevnitř přibité. Další možností bylo rozbít další okénko, které Kattenborn našel. Jenže bylo příliš malé na to, aby se ním protáhl průměrně velký dospělý člověk. Zazvonil proto na sousedy a vyžádal si pomoc malého chlapce, který se tlačil v davu, který se po malé chvíli shromáždil před bytem. Tento chlapec tedy šikovně prolezl oknem a odemkl dveře.

Uvnitř bylo na podlaze objeveno Finkovo tělo v zadní místnosti bytu. Dvě rány od kulky mu prorazily hruď a třetí prošla levým zápěstím. Dle toho také vyšetřovatelé zjistili, že na jeho zápěstí byl nalezen střelný prach, což naznačovalo, že byl zastřelen z bezprostřední blízkosti. Dále také bylo zjištěno, že ke zranění na zápěstí došlo s největší pravděpodobností při boji o zbraň. Vyšetřovatelé následně prohlédli byt, ale nikde nenašli zbraň, kterou byl Fink zabit. Vyšetřování také odhalilo, že jediné otisky prstů, které byly v bytě nalezeny, patřily mrtvému. Dveře byly zavřené na závoru zevnitř, okna nebyla rozbita a také zamčená zevnitř a nikde se nenacházela zbraň. Z bytu nebylo nic odcizeno. Ani peníze, ty se našly ve Finkově kapse, takže loupež byla okamžitě vyloučena. 

Tento případ si získal pozornost veřejnosti a mnozí vymýšleli různé konspirační teorie, které údajně objasňovali to, co se Isidoru Finkovi opravdu stalo. Jednou z nich byla ta, že si Fink ve svém bytě vytvořil tajné zařízení ukryté ve zdi, s nímž se zastřelil na dálkové ovládání. Tato teorie však byla vyloučena, protože vyšetřovatelé prohledali centimetr po centimetru a nic takového nenašli. Také se dobře dívali, jestli v bytě není tajný průchod ve zdi nebo v podlahových prknech. Dále vyloučili i sebevraždu - nenašla se zbraň a navíc, koroner, který ohledával Finkovu mrtvolu řekl následující: ‚‚Ten muž byl zavražděn. Poloha těla a umístění zranění naznačují bez pochyby, že se Fink sám zastřelit nemohl. 

Policie vyslýchala i majitele bytu Finka. Chtěla vědět, jestli by byla možnost, že měl nějaké nepřátelé, nebo problémy. Majitel však uvedl, že byl velmi spolehlivý, tichý a bezproblémový. Nikdy nezpůsobil žádné potíže a ani se neopozdil s platbami za byt. Dále uvedl, že si není vědom toho, že by měl Fink nějaké nepřátelé, ač přátel taky moc neměl.

Policie učinila jeden jediný závěr. Isidor Fink byl zavražděn. Ale to, kdo ho zabil, se do dnešního dne nezjistilo. Tento případ je považován za příklad dokonalé a nevyřešené vraždy. 

Objevila jsem však několik velmi zajímavých teorií... Pojďme se na ně tedy společně podívat.

První velmi častou teorií je ta, že byl zastřelen na chodbě, a ne v jeho bytě. Vrah jej postřelil a utekl, zatímco zraněný Fink ještě zvládl dojít do bytu a zamknout za sebou dveře a následně zemřel. Jediná věc, která nesedí, je ten fakt, že se na dveřích ani chodbě nenašla žádná krev. Mohl snad být v takovém šoku, že začal krvácet až později? Je to vůbec možné? Navíc, proč by se zamykal v bytě, místo toho aby vyhledal pomoc? 

Druhou, velice oblíbenou teorií je, že Isidora zabilo dítě, nebo velmi malý člověk, který se dokázal protáhnout malým okénkem, jako chlapec, který policii otevíral dveře. Otázkou je, jak by malý člověk, případně dítě, dosáhlo tak vysoko? Odpovědí může být, že vrah použil žebřík, nebo židli. Ale to by zabralo příliš mnoho času, zvláště při útěku z místa činu.

Další teorií, kterou jsem našla na vícero stránkách je, že Isidor svého vraha znal, a tak ho pustil do bytu. Možná to byl jeho velmi dobrý přítel, který pro případ nouze měl k dispozici klíč od jeho bytu. Takže Isidora zastřelil, vyšel na chodbu, zamkl a tiše zmizel.

Poslední teorií bylo, že by někdo mohl Isidora zastřelit přes již zmíněné malé okno. Tu teorii však lze vyloučit právě díky jeho střelnému zranění na zápěstí, kde bylo jasně doloženo, že se ze zbraně střílelo z bezprostřední blízkosti Isidora.



Komentáře

Oblíbené příspěvky