Milk carton kids

Ahoj! Dnes se podíváme na tři nejznámější případy dětí z krabic od mléka.

Jednoho dne v roce 1984 zákazníci, kteří přišli do supermarketů v Des Moines v Iowě našli něco, co je velmi překvapilo. V uličce s mléčnými výrobky byly krabice od mléka potištěné fotografiemi dvou malých pohřešovaných chlapců.

Netrvalo dlouho a tváře pohřešovaných dětí se objevily na krabicích od mléka po celé USA. A to jako součást programu vyvinutého americkou Národní radou pro bezpečnost dětí s tím cílem, zvýšit povědomí veřejnosti při pomoci s pátráním po pohřešovaných dětech. Tento program byl pojmenován jako Milk Carton Kids Program, ale v 90. letech 20. století se stal prakticky zastaralým, protože na řadu přišel lepší a propracovanější program Amber Alert System, což byl systém, který varoval před únosy dětí distrubuovaného mediálními kanály a prostřednictvím SMS, který se v USA používá dodnes. 

Pojďme se tedy podívat na tváře dětí z krabic od mléka... 

ETAN PATZ

Etan byl prvním dítětem v USA, které se objevilo na krabici od mléka. Jeho příběh se stal jedním z nejznámějších případů Milk carton kids. 

Etan Patz Kalil se narodil 9. října roku 1972 na Manhattnu v New Yorku. Měl pouhých šest let, když 25. května 1979 zmizel při cestě na nedalekou zastávku školního autobusu ve čtvrti SoHo na Dolním Manhattnu. To bylo poprvé, kdy ho jeho rodiče nechali jít samotného. Vždy ho otec nebo matka na zastávku vodili, aby si byli jisti, že do školy v pořádku dorazil. Příliš se o svého syna strachovali. Malý Etan však své rodiče přemlouval. Často říkal, že ostatní děti na zastávku chodí samy a že je jediný, kterého doprovází rodiče. Dle jeho matky se chtěl osamostatnit a ten den, kdy šel poprvé sám, byl na sebe velmi hrdý a pyšný. Cítil se jako velký kluk. 

Ten den na sobě měl černou čepici Future Flight Captain, modrou manšestrovou bundu, modré džíny a modré tenisky. Etan však do školního autobusu nikdy nenastoupil. 

Etanův učitel si ve škole jeho nepřítomnosti samozřejmě všiml, ale řediteli to nenahlásil. Nechal se slyšet, že o den dříve chlapci nebylo dobře, a proto byl přesvědčený, že ho rodiče raději nechali doma. Když se však Etan ze školy nevrátil, zavolala do školy. Když však zjistila, že tam ráno nedorazil, na nic nečekala a kontaktovala policii. Zpočátku detektivové považovali Patzeovy za možné podezřelé, ale netrvalo dlouho a zjistili, že se na tom nijak nepodíleli. Ještě ten večer začalo intenzivní pátrání, kterého se účastnilo téměř sto policistů. Pátrání pokračovalo týdny. Sousedé a policie prozkoumávali celé město a umísťovaly plakáty s Etanovým portrétem všude, kde se dalo. Fotky malého chlapce byly jak na krabicích od mléka, tak i na obrazovkách na Time Square. Nikdy se ale nenašel. Proto byl v roce 2001 prohlášen za mrtvého. 

Manhattanský okresní prokurátor Cyrus Vance oficiálně případ znovu otevřel 25. května 2010. Dne 12. dubna 2012 začali vyšetřovatelé FBI a NYPD (New York City Police Department) s výkopy suterénu SoHo 127-B Prince Street, poblíž domu Patzeových. Tato rezidence byla krátce po Etanově zmizení v roce 1979 nově zrekonstruována a v suterénu byla díla a skladiště. Po čtyřdenním pátrání však vyšetřovatelé oznámili, že nic nebylo nalezeno. 

24. května 2012 oznámil newyorský policejní komisař Raymond Kelly, že je ve vazbě muž, který měl být údajně zapleten do zmizení Etana. Podle The New York Times úředník činný v trestním řízení identifikoval muže jako jednapadesátiletého Pedra Hernandeze z Maple Shade v New Jersey a uvedl, že se přiznal k uškrcení Etana. Ve svém písemném přiznání policii uvedl toto: ‚‚Omlouvám se, třásl jsem s ním,‘‘ Následně Hernandez vypověděl, že Etanovy ostatky hodil do odpadu. Hernandez byl obviněn z vraždy druhého stupně, ale podle zpráv New York Times z 25. května 2012 neměla policie žádné fyzické důkazy, které by potvrzovaly jeho přiznání.

V tom samém roce Hernandezův švagr, Jose Lopez, oslovil vyšetřovatele a řekl jim, že Hernandez za zmizení malého chlapce opravdu může. Také prohlášení jeho sestry Niny Hernandez a Thomase Rivery, což byl vedoucí skupiny křesťanství v New Jersey naznačovalo, že se měl Hernandez veřejně přiznat na počátku 80. let k vraždě Etana. Když se vyšetřovatelé Niny zeptali, proč to nenahlásila, uvedla, že to bylo ‚‚velké rodinné tajemství, že se v církvi přiznal‘‘. 

Velká porota v New Yorku dne 14. listopadu 2012 obvinila Pedra Hernandeze z vraždy druhého stupně a únosu prvního stupně. Jeho právník uvedl, že mu byla diagnostikována schizotypální porucha osobnosti, která zahrnuje halucinace. Dále také uvedl, že má Hernandez nízké IQ, asi 70. Což je na hranici s mentálním postižením. I přes to vše soud rozhodl s trestem doživotí s možností podmínečného propuštění po dvaceti pěti letech. Tělo malého Etna se však nikdy nenašlo. Hernandez údajně chlapce unesl na cestě k autobusové zastávce a v ten samý den ho i zavraždil. 

Dne 25. května 1983, tedy na čtvrté výročí zmizení Etna, americký prezident Ronald Regan vyhlásil Národní den pohřešovaných dětí. 

JOHN GOSCH 

John David Gosch zmizel 5. září 1982 mezi šestou a sedmou ranní hodinou ve svých dvanácti letech. Každé ráno chodil rozvážet noviny pro The Des Moines Register. John měl zvykem probouzet svého otce, aby mu s rozvozem novin pomohl, ovšem toto ráno ho nechal spát a s sebou si vzal pouze svého psa Gretchen. V brzkých ranních hodinách však John a Noreen Goschovi, rodiče Johnyho, začali přijímat telefonáty od okolních zákazníků a stěžovali si, že jejich syn jim toto ráno nedoručil noviny. Otec na nic nečekal a vydal se prohledávat okolí trasy, kudy jeho syn každé ráno chodil. Netrvalo dlouho a našel Johnyho vozík plný novin jen dva bloky od jejich domova. Okamžitě proto kontaktovali policii, ale ti rodinu odbyli s tím, že jejich syn určitě jen utekl a že se brzy vrátí. Rodina Goschových proto musela čekat dlouhých 72 hodin, než začalo oficiální pátrání. 

Soused jménem Mike policii oznámil, že Johnyho viděl, jak mluví s podsaditým mužem v modrém dvoubarevném Fordu Farmont s Nebraska plakáty. Mike nevěděl, o čem ti dva mluvili, protože je pozoroval z okna své ložnice. Když však Johny zamířil směrem k domovu, Mike si všiml dalšího muže, který ho sledoval. 

Další svědek, John Rossi, viděl také Johnyho bavit se s neznámým mužem v modrém autě a něco mu na tom všem nesedělo. Díval se na SPZ toho auta, ale nemohl si na ni později vzpomenout. Řekl: ‚‚Stále doufám, že se probudím uprostřed noci a uvidím tu SPZ stejně zřetelně, jako tehdy. To se ale bohužel nestalo.‘‘ 

Několik měsíců po jeho zmizení, v září roku 1982, se k Noreen Goschové dostalo, že byl její syn spatřen v Oklahomě, když křičel na procházející ženu a prosil ji o pomoc. Než se však vzpamatovala a než stihla zareagovat, chlapce odtáhli dva muži. O dva roky později, v roce 1984 byla fotografie Johna Gosche umístěna na krabici od mléka.

V roce 1997 se nechala Noreen slyšet, že Johny utekl od svých údajných únosců a navštívil ji s neznámým mužem. Tvrdila, že jí syn řekl, že se stal obětí pedofilní organizace a když byl příliš starý, utekl. Bál se ale o svůj život a žil pod novou smyšlenou identitou, protože měl pocit, že není bezpečné vrátit se domů. Johnyho otec ale řekl, že si není jistý, jestli k takové návštěvě někdy došlo. On sám toho svědkem nebyl, protože se s Noreen v roce 1993 rozvedli. 


O několik let později, v roce 2006, případ získal obrovskou publicitu. Noreen tvrdila, že na svém prahu našla fotografie. Na první fotografii byli tři chlapci, kteří byli svázání a měli roubík v puse. U druhé fotografie Noreen tvrdí, že na této fotce je právě její syn, který tam byl svázaný s ucpanými ústy. 

John Gosch se však nikdy nenašel. Jeho zmizení zůstává záhadou. 

MOLLY ANNE BISH 

Molly byla šestnáctiletá dívka, která zmizela 27. června 2000. V létě toho roku začala Molly pracovat jako plavčice v Comins Pond ve Warrenu v Massachusetts. Den před jejím zmizením viděla její matka Magi muže s knírem v bílém autě, který parkoval na pozemku na pláži, kde se nacházelo stanoviště, kde Molly pracovala. Přesto, že se Magi tento muž příliš nezamlouval, nikterak o něm nepřemýšlela. Tedy až do doby, než šestnáctiletá dívka zmizela. 

Toho osudného dne Magi svou dceru vysadila poblíž jejího pracoviště a nechala se slyšet, že tam muž z předešlého dne už nebyl. Jiný svědek ale uvedl, že na parkovišti viděl muže, který odpovídal popisu cizince, který Magi policii poskytla. 

Molly ale ze své brigády však nikdy nevrátila. Později toho dne policie kontaktovala rodinu Bish, že jejich dcera celý den nebyla v práci a její věci zůstaly na stanovišti bez dozoru. Okamžitě se rozběhlo rozsáhlé pátrání. Mělo se jednat o největší a nejdražší pátrání po pohřešované osobě, které kdy v Massachusetts proběhlo. Její případ byl profilován na mnoha amerických televizních pořadů jako je Disappeared, America`s Most Wanted, Unsolved Mysteries a 48 Hours. 

Na podzim roku 2002 místní myslivec našel v lese na Whisky Hill v Palmer modré plavky. V květnu 2003 se o tom zmínil svému známému, který kontaktoval policii. Vyšetřovatelé, kteří oblast prohledávali, dne 9. června 2003 nalezli tělo Molly pouhých 8 kilometrů od jejího domu. Příčina smrti nebyla zjištěna. Za její smrt nebyl nikdo odsouzen.  

Komentáře

Oblíbené příspěvky