Neobjasněné případy - Zmizení Daniely Kýrové

 Dalším případem série Neobjasněné případy se podíváme do Česka a vrátíme se do doby nechvalně známé jako "devadesátky". Povíme si o případu zmizení mladé dívky, které není až tolik známé, nikde se o něm moc nedočtete a o němž není známo mnoho informací. Případ byl v roce 2016 promlčen a jen těžko si představit, že v něm ještě někdy dojde k nějakému posunu, i když bych to rodině skutečně přála. Zázraky se ovšem dějí, takže...kdo ví. 

2) DANIELA KÝROVÁ



ZMIZENÍ DANIELY

Je tomu přes 27 let od doby, kdy z okolí Karlova mostu zmizela tehdy osmnáctiletá Daniela Kýrová z Bořanovic, ležících v okrese Praha - východ. Mladá dívka zde žila s rodiči a se svou o tři roky starší sestrou. 


Daniela byla atraktivní dívka, která se několik měsíců před svým zmizením zúčastnila známé soutěže krásy Miss ČR a dostala se až do čtvrtfinále. Dle pozdější výpovědi rodičů dívka plánovala, že se příští rok soutěže zúčastní znovu. Což by mělo částečně vyvrátit spekulace o tom, že zmizela dobrovolně, případně utekla.


V pátek 19. dubna 1996 Daniela a její přátelé úspěšně složili písemnou maturitní zkoušku na soukromé podnikatelské škole a tuto událost chtěli oslavit na rockovém koncertu v centru Prahy. Na ten se jim však nepodařilo dostat, tak se dohodli, že si nakoupí nějaký alkohol a půjdou na Karlův most, protože tam šla hudba z koncertu částečně slyšet.

Vše se podle jejích dvou kamarádů, s nimiž večer trávila - Honzy K. a Františka H., odehrávalo úplně normálně a to zhruba až do půlnoci, kdy Daniela kamarádům oznámila, že si potřebuje odskočit. Vydala se prý směrem ke Kampě a od té chvíle ji už nikdy nikdo neviděl. 


“Odskočím si na záchod,” řekla klukům Daniela. Ti ji údajně naposledy viděli u sochy u zábradlí. Dívka si u nich nechala jak kabelku s doklady, tak všechny své osobní věci. V kabelce zůstaly doklady, trocha peněz a různé drobnosti. Podle výpovědi ji po nějakém čase šli chlapci hledat. Marně po ní pátrali asi do čtyř hodin ráno a tak jim nakonec nezbylo nic jiného, než zajet do Bořanovic a vše říci dívčiným rodičům. Vzhledem k tomu, že Daniela měla tu noc přespat v Praze u kamarádky, protože by se pozdě večer těžko dostávala domů na okraj Prahy, zjišťovali rodiče, zda se u ní nenachází. Kamarádka ji však ten večer vůbec neviděla. 


VYŠETŘOVÁNÍ ZMIZENÍ


Těžko říci, z jakého konkrétního důvodu, ale policejní pátrání bylo po dívce vyhlášeno až po dlouhých dvou dnech. Vyšetřovatelé se na Danielu ptali v okolních restauracích, do kterých by bylo možné, aby si odskočila na toaletu, ale v žádné z nich ji nikdo nespatřil. Pátrání nepřineslo kýžené výsledky a ani posun v případu. To přimělo otce, který zároveň i dost pochyboval o výpovědi chlapců, pátrat po dceři na vlastní pěst. Důvodem k jeho pochybám bylo, že chlapci později změnili své výpovědi a tvrdili, že Daniela odešla směrem k Novému Městu, a také fakt, že oba byli v podnapilém stavu, takže lze jen těžko soudit, co se ve skutečnosti opravdu stalo.


I přes všechno policejní pátrání a zapojení soukromého detektiva, kterého si najal otec, se dívku do dnešního dne nepodařilo nalézt. Pátralo se po ní nejen v Praze, ale také po celé republice, jejím zmizením se zabýval i Interpol. Vše bezvýsledně. Podle svého otce neměla žádný důvod někam dobrovolně odcházet, měla těsně před maturitou a hlavně, měla své plány. Chtěla dokončit školu a příští rok se znovu zúčastnit soutěže miss. Tato výpověď otce je sice už přes dvacet let stará, ale věřím, že za ty roky by se o mnoho nezměnila. Nebyl jediný důvod, aby dívka dobrovolně a sama někam odešla a nepodala o sobě jedinou zprávu. Daniela je tak stále vedena v databázi hledaných osob, i když informace o její osobě nejsou očividně už několik let nijak aktualizovány.



CO SE MOHLO STÁT?

Je několik verzí toho, co se tu noc stalo. Jednou z nich je, že Daniela mohla spadnout do Vltavy. Policie tuto možnost úplně nevyloučila, ale v její neprospěch hraje fakt, že dříve či později by se muselo její tělo někde objevit, a to se nestalo. Otec Bohumil této verzi nevěří, jelikož předpokládá, že v takovém případě by někdo musel něco vidět.


Další verzí záhadného zmizení Daniely je, že se mohla stát obětí únosu kuplíři. Byla to atraktivní dívka a mohla se prostě ocitnout ve špatný čas na špatném místě a být unesena k nucené prostituci do zahraničí. Přece jen, v 90. letech to v centru Prahy byla poměrně divočina a ukrást dívku na prodej nemusel asi být až takový problém. Dnes se to jeví jako nepravděpodobné, ale dříve nebyly nikde kamery, jak je to dnes běžné. Otci se tato verze jevila jako nejvíce pravděpodobná, proto Danielu zkoušeli hledat jak v nevěstincích, tak i podél silnice E55, kde její fotku ukazovali tamním prostitutkám. Ani to však nevedlo k nějakým poznatkům. Jak sám otec později řekl, rodinu to všechno finančně zruinovalo a stejně to k ničemu nevedlo. Pokoušeli se také obrátit na věštce, který jim za pomoci kyvadla tvrdil, že dívka již není naživu a zemřela násilnou smrtí. To však, jak víme, nebylo nikdy oficiálně potvrzeno.

 

Další možností, která se mohla udát, avšak nebyla nikde zmíněna, mohl být případný konflikt se spolužáky. Lze předpokládat, že měli všichni zúčastnění něco upito, mohlo dojít k hádce, při níž jí (třeba i nešťastnou náhodou) nějak ublížili. Otázkou však zůstává, jak by se potom zbavovali těla, aby se na něj nikdy nepřišlo. Jak by se tak mladým chlapcům povedlo domluvit, aby se nerozcházeli ve výpovědích a ve všech možných detailech tak, aby je policie nepovažovala za podezřelé. I když nezapomínejme, že měli dostatek času, a taktéž se celý jimi vyprávěný příběh mohl odehrát zcela jinak, než jak hovoří oficiální výpověď na policii. V tomto případě se však jedná pouze o mé vlastní spekulace.


MÁLO MEDIALIZOVANÝ PŘÍPAD


Zvláštní na tomto případu pro mě je to, že je o něm minimum dohledatelných informací. Nemám tedy vůbec představu, jak moc byl ve své době medializován. Nevím ani, jak moc se tehdy řešilo zmizení dívky v tištěných denících, v rádiích, nebo v televizi. Vím snad jen, že o něm natočil Josef Klíma jeden díl pořadu Na vlastní oči. Do dnešní doby o případu vyšlo minimum článků na internetu, a když už, jedná se o bulvární plátky. Tři týdny po zmizení, konkrétně 11. května 1996, vyšel tehdy v Blesku na titulce s pokračováním  podrobnější článek o zmizelé Daniele. Zda o případu tehdy psalo více deníků se mi nepodařilo vypátrat. Mohu se však mýlit a případ mohl být tehdy medializovaný hodně, jen postupem času zájem ochladl, proto nyní nelze na internetu dohledat více informací.



Z dnešního pohledu se může jednat o případ, k němuž se tehdy přistoupilo lhostejně, až laxně, a málokdo, krom dívčiny rodiny, se o něj zajímal. Ale třeba to bylo úplně jinak a všichni, včetně policie, odvedli maximum práce a dělali vše pro to, aby bylo Danielino zmizení objasněno a rodina se tak konečně dozvěděla, co se s ní stalo. Bohužel se tomu tak do dnešního dne nestalo.

Komentáře

Oblíbené příspěvky