Kdo zabil JonBenét Ramsey? - 2. část

 Konečně je na světě druhá část tohoto velmi zajímavého případu... Dnes se podíváme na to, jak Patsy a John odmítali spolupracovat s policií. Také si povíme o výsledcích pitvy a o tom, jaká zranění malá JonBenét měla. Tento článek bude poměrně dost podrobně rozepsán, takže bych ráda upozornila všechny, kterým nedělá dobře násilní na dětech, popis smrtelných zranění a podobně, aby zvážili, zda opravdu tento článek chtějí číst. 

Dále se podíváme na hlavní podezřelé v případu, dále si řekneme nejznámější teorie a nakonec se podíváme na to, jak dnes rodina Ramseyových žije. 

Více informací a další extra bonusy navíc jsou ve skupině Pod pokličkou tajemna, kterou naleznete zde.

Pojďme se nejprve vrátit na místo, kde bylo tělíčko JonBenét nalezeno. Sklep rodiny Ramsey byl opravdu velký, jak jste sami mohli vidět na plánku, který jsem umístila do 1. části tohoto příběhu. V jedné z místností tohoto sklepa (v jiné, než kde bylo nalezeno tělo), bylo rozbité okno, pod kterým stál hnědý kufr, který tam dle Patsy a Johna nebyl. Díky tomuto objevu vznikla teorie, že vrah vnikl do domu tím rozbitým oknem a stejnou cestou pak měl i utéct. Jenže v tomto okně se našla neporušená pavučina. Není tedy žádná možnost, jak by se člověk přes okno dostal, aniž by pavučinu nepřerušil. Tedy, v případě, že by oknem někdo prolezl, žádná pavučina by tam nebyla.

Další informací, kterou jsem dohledala je, že se vedle těla JonBenét našel otisk boty. Ten však nebyl identifikován. 

NESPOLUPRÁCE JOHNA A PATSY S POLICIÍ 

John i Patsy odmítali, že by byli jakkoliv spojeni se smrtí jejich dcery. Ovšem od prvopočátku nespolupracovali s policií. Odmítali se s policií bavit celé čtyři měsíce od doby vraždy JonBenét. Místo toho, aby spolupracovali, si najali doslova celý tým profesionálů. Najali si osm právníků, čtyři odborníky pro styk s veřejností, soukromé detektivy, dva nezávislé odborníky na analýzu rukopisu a jednoho bývalého agenta FBI. 

Ramseyovi také od začátku ukazovali prstem na spoustu jejich známých a také rodinných příbuzných a tvrdili, že právě oni stojí za vraždou JonBenét. Všichni, na které Ramseyovi ukazovali, se dobrovolně podrobili detektoru lži. 

John a Patsy si zaplatili služby soukromé agentury, která jim test na detektoru lži provedla. Jediný výsledek, který Ramseyovi s veřejností sdílely byl ten, že se ani jeden nepokusili lhát při odpovědi na otázku, jestli zavraždili JonBenét. Nebylo proto divu, že policie tento test, kterým John a Patsy prošli, nebrali jako důkaz a ani se jím nijak nezaobírali. 

K prvnímu výslechu policie Ramseovi svolili až v dubnu 1997. Nemůžeme se proto divit, že tuto nespolupráci mnoho detektivů, ale i veřejnost, velmi odsuzovalo. Jeden z policistů uvedl: ‚‚Většinou není těžké rodiče dostat na policejní stanici kvůli výslechu. Je těžké je z policejní stanice dostat pryč. Většinou tam jsou opravdu dlouho. Neustále se nás ptají, co děláme proto, abychom zjistili, kdo jejich dítěti ublížil.‘‘

Patsy a John se následně vyjádřili, že s policií nespolupracovali proto, že byli přesvědčeni, že je policie brala jako podezřelé a šla jim po krku. Dále uvedli, že si najali právníky proto, že jim to poradil jeden rodinný přítel, který si myslel, že po nich policie jde. Také pan White, ten, který spolu s Johnem ve sklepě našli mrtvou JonBenét, tvrdil, že mu Johnův právník zavolal jen pár hodin poté, co bylo tělíčko dívky objeveno, a snažil se ho přesvědčit k tomu, aby s policií nijak nekomunikoval. 

Nespolupráce Johna a Patsy se nevztahovala pouze na nezájem o komunikaci s policií, ale také Ramseyovi nechtěli policii předat oblečení, které na sobě měli mít 25.12.1996, tedy den před tím, než se JonBenét našla mrtvá. Oblečení policii předali až o jeden rok později. Údajně však mělo jít o úplně jiné oblečení, než měli tenkrát na sobě. 

Vyšetřovatelé zabavili více než tisíc důkazů, na kterých provedli pětset testů. Také vyslechli pětset devadesát lidí a spis, který pojednával o vraždě JonBenét měl neuvěřitelných třicet tisíc stran. 

Ke konci roku 1998 byl spis prezentován porotě, která měla rozhodnout, jestli budou Ramseyovi obviněni.  Okresní návladní poté uvedl: ‚‚Věříme, že nemáme dostatek důkazů na to, abychom podali obvinění proti komukoliv, kdo je v tuto chvíli vyšetřován jako podezřelý.‘‘ Jak se ale ukázalo v roce 2013, rozhodnutí, kdy nebyli Ramseyovi obviněni, udělal právě okresní návladní Alex Hunter. Porota totiž Ramseyovi obvinit chtěla. Hunter se pod to údajně nechtěl podepsat a mnozí si myslí, že za to mohlo vysoké společenské postavení Ramseyových. Porota chtěla Johna a Patsy obvinit s týrání dítěte, vedoucího k úmrtí v souvislosti s vraždou prvního stupně. Porota se domnívala, že byli Ramseyovi vinni ze zanedbání péče, vystavili svou dceru nebezpečí, nezvládli ji ochránit a nejspíše věděli, kdo ji zavraždil a pomáhali odstranit důkazy. 

Vyšetřovatelé například jako důkaz zabavili velkou svítící baterku, která dle analýzy byla umytá, aby se na ní neobjevily otisky, ti stopy krve, případně jiných tělních tekutin. Je více než pravděpodobné, že se jedná o předmět, kterým byla JonBenét uhozena do hlavy před tím, než byla uškrcena. Když se policie Ramseyových na tuto baterku ptali, bylo jim řečeno, že neví, jak se tam vzala a že s ní nijak nemanipulovali. Údajně také měli prohlásit, že baterka není jejich. Ovšem jeden ze známých, kterého vyslýchala policie, uvedl, že takovou baterku daroval právě Johnovi. Takže je jasné, že byla jejich a v tomto případě opět lhali. 

Dalším důležitým důkazem byla růžová košilka s nápisem Barbie, která byla zachycena na bílé dece, kterou bylo přikryto tělíčko dívky. Na této košili se našlo DNA jak Burkeho, tak i Patsy. To však nemusí nic znamenat. 

PITVA

JonBenét ležela uprostřed sklepa, částečně přikryta dekou, s rukama svázanýma nad hlavou. Podle pitevní zprávy koronera byla příčina smrti asfyxie udušením spojená s kraniocerebrálním traumatem. To znamená, že byla JonBenét uškrcena a několikrát udeřena do hlavy. Mnozí spekulovali, co bylo jako první. Jestli uškrcení, nebo trauma hlavy. Dle koronera nejprve došlo k silné ráně do hlavy a později byla uškrcena. Údajně měla dívenka žít po udeření do hlavy ještě dalších čtyřicet minut až dvě hodiny, kdy ale nebyla při vědomí. 

JonBenét na sobě měla pletené triko s dlouhým rukávem, na jehož přední straně byla hvězda z flitrů. Na krku měla zlatý řetízek as přívěškem kříže a vlasy měla sepnuté do dvou culíků. Na prostředníčku pravé ruky měla zlatý prstýnek a na zápěstí měla náramek, na jehož první straně byl nápis ‚‚JonBenét‘‘ a na zadní straně byl datum 25.12.1996. Tento náramek měla dívka dostat od své matky na večírku, který se pořádal 23.12.1996. Na dlani své levé ruky měla nakreslené červené srdce.

Na těle holčičky se našlo několik odřenin, utrpěla masivní zranění hlavy, kdy fraktura lebky byla velká 21,5 centimetru. V blízkosti rány došlo k mírnému krvácení do mozku a následnému otoku. Také měla svázané ruce bílou nylonovou šňůrou. Dívka měla kolem krku uvázanou garrotu vyrobenou z nylonové šňůry, nejspíše stejné, kterou měla kolem zápěstí, a zlomené rukojeti štětce, která byla zřejmě použita k jejímu uškrcení. Část štětinového konce štětce byla nalezena ve vaně s výtvarnými potřebami Patsy, ale jeho spodní část nebyla nikdy naletena. 

Fyzické důkazy nasvědčují, že JonBenét Ramsey zemřela mezi 22:00 a 5:00 ráno. Údajně to však mělo být blíže půlnoci. 

Pitva také prokázala, že byla JonBenét někdy v době smrti sexuálně zneužita. Nejednalo se však o klasický pohlavní styk, ale podle všeho byla zneužita kusem dřeva, ke kterému byla přivázaná bílá šňůrka, kterou byla uškrcena. Na jejím spodním prádle se našla moč a krev. Podle koronera to vypadalo, jako by ji někdo kapesníkem, či jiným hadříkem, omyl pohlavní orgán. Také se na spodním prádle i za nehty JonBenét našlo DNA, které však nikdy nebylo identifikované. 

Dle některých expertů ale měla být JonBenét zneužívána dlouhodobě. Zjistila jsem, že si to mnozí lékaři mysleli proto, že hymenální otvor takto malé dívky by měl být velikosti cca 6 milimetrů. Jenže JonBenét naměřili 1 centimetr. Mnoho doktorů má zkušenosti, že pokud mají dívky v jejím věku hymenální otvor velký tak, jak ho měla JonBenét, byly obětmi sexuálního zneužívání. Toto tvrzení potvrzuje fakt, že se uvnitř jejího genitálu našly stopy dřeva, jak jsem již uváděla výše. 

Někteří jsou zastánci toho, že dívka nebyla zneužívána dlouhodobě, ale ‚‚pouze‘‘ v den své smrti. To má také dokazovat krev, která byla nalezena na jejím spodním prádle. Nicméně, je těžké toto soudit. Krev na jejím spodním prádle mohla také naznačovat jiné zranění, která ji mohlo způsobit dřívko, kterým byla zneužita. 

Myslím ale, že se mnozí přiklání k první variantě, že byla zneužívána dlouhodobě, protože jsou k dispozici lékařské záznamy, které dokazují, že byla JonBenét před svou smrtí několikrát v nemocnici kvůli opakujícím se vaginózám. Její lékař však i u soudu vypověděl, že si nemyslí, že byla dívka zneužívána. Prý by si toho všiml, vzhledem ke všem vyšetřením, které ji dělal. Teď je otázkou, jestli doktor náhodou nelhal, aby nemusel přiznávat svá pochybení. 

Navíc, JonBenét měla dlouhodobé problémy s počůráváním a s pokakáváním. I přes to, že ve většině případů je počůrávání u dítěte poměrně běžné a vyskytuje se i u starších dětí, pokakávání už tak běžné není. A prý se toto děje také v důsledku zneužívání. Nejen, že se zneužívané děti počůrávájí a pokakávají ze stresu, ale údajně jde o podvědomí, kdy se tyto děti chtějí násilníkovi tímto způsobem znechutit. 

Nyní se opět vraťme k tomu, co patolog na tělíčku malé JonBenét nalezl... Na jejich zádech byly objeveny dvě malé tečky. Je zde možnost, že se jedná o zranění, které ji způsobil taser, neboli distanční elektrický paralyzér, který je založen na principu elektrického šoku. Zásah však nikdy nebyl dokázán a někteří si myslí, že šlo o zranění způsobené nějakou hračkou a tím pádem nemělo žádnou spojitost se smrtí dívky. Tou hračkou měly být nejspíše drátky od kolejnice vláčku Burkeho. Tento vláček byl nalezen v tzv. Train Room, tedy vláčkovém pokoji, který patřil právě Burkovi. Ten prý do sklepa chodil nejčastěji ze všech členů rodiny. 

Dále se v žaludku JonBenét nalezly kusy nestráveného ananasu. Díky tomu patolog zjistil, že ho dívka musela sníst jen chvíli před svou smrtí. Tím se však vyvrací fakt, že John přenesl svou dceru z auta přímo do postele a že JonBenét nebyla vzhůru poté, co přijeli z vánočního večírku domů. Možná si někteří z vás řeknou, že přece JonBenét mohla jíst ananas na té párty, na které celá rodina byla. Jenže, doma u Ramseyových, se nalezla bílá miska s ananasem na stole v kuchyni. Vedle misky stála i sklenička.

Celou pitevní zprávu doloženou fotografiemi naleznete na Facebookové skupině Pod pokličkou tajemna zde.

Řekli jsme si, že JonBenét žila ještě 45 minut až dvě hodiny poté, co byla uhozena do hlavy, tedy kdy byla v bezvědomí. Dle patologa dívka ananas snědla jednu až dvě hodiny před tím, než zemřela. To znamená, že dívka byla uhozena do hlavy jen několik minut poté, co snědla ananas. 

Rodičům i malému Bureovi byla předložena při výslechu fotografie misky s ananasem. Všichni vypověděli, že neví co to je a ani jak se to do kuchyně dostalo. Patsy vypověděla, že ona ananas na stůl rozhodně nedávala. Jenže při vyšetřování policie na misce nalezla otisky prstů, které patřily jak Patsy, tak i Burkeovi. Tady se však předpokládá, že otisky prstů Patsy se na misku dostaly poté, co ji uklízela na své místo. Nemusí to tedy nutně znamenat, že by to byla právě ona, kdo misku s ananasem položil na stůl. Vzhledem k tomu, že se jednalo o již předem nakrájený ananas, který byl v plechovce, je dost pravděpodobné, že by jej i devítiletý Burke dokázal sám dát do misky, aniž by ho musel nějak pracně krájet. Tento předpoklad vznikl proto, že na již zmiňované skleničce, která stála vedle misky, se našly otisky pouze Burkeho. Otisky Patsy tam nebyly. 

PODEZŘELÍ

Michael Helgoth: 

Jedním z hlavních podezřelých byl i Michael Helgoth. Jako první na něj upozornil soukromý detektiv, kterého si najali Ramseyovi. Michael údajně spáchal sebevraždu den poté, co Alex Hunter v televizi pronesl tato slova: ‚‚Řeknu něco člověku, nebo lidem, kteří nám vzali toto malé dítě. Seznam podezřelých se změnšuje a brzy na něm zůstaneš už jenom ty.‘‘ Tento vzkaz byl vytvořen FBI, aby vystresovali pachatele. Chtěli, aby na sebe nějakým způsobem upozornil a tak se mu snažili podsunout to, že mají dostatek důkazů na to, aby ho chytili. Michael ovšem sebevraždu spáchal přesně na Valentýna, proto je dle mnohých pravděpodobné, že to udělal z jiného důvodu. Kamarád Michaela poté vypověděl, že Michael velmi rád mířil zbraní na lidi a mnohokrát se zmínil o tom, že by chtěl někoho zabít. A údajně řekl, že by ho velmi zajímalo, jaký by to byl pocit, kdyby rozdrtil lidskou lebku. 

Asi měsíc před smrtí JonBenét, se Michael svému kamarádovi přiznal, že s nějakým jeho známým mají skvělý plán, jak každý získat padesát až šedesát tisíc dolarů. Což je poměrně blízko výkupného, které únosci od Ramseyových chtěli. Následně měl být po Vánocích smutný, že ta záležitost nevyšla a peníze nemá. 

Po smrti Michaela se u něj našlo velké množství taserů. Dále se poblíž jeho těla nalezla kšiltovka s nápisem S.B.T.C a také kalhoty s nápisem ‚‚vítězství‘‘. Tato slova se také našla na výhružném dopisu. Dále u něj v bytě policie našla výstřižky z novin o pětileté holčičce, která byla unesena a zavražděna pět let před smrtí JonBenét. Policie ho ale následně ze seznamu podezřelých vyškrtla, protože stopy vedly spíše k někomu z rodiny. 

John Mark Karr:

V roce 2006, tedy dlouhých deset let po smrti JonBenét, se k vraždě přiznal jednačtyřicetiletý učitel základní školy John Mark Karr. Tvrdil, že je pedofil a dívku omámil drogami, aby ji mohl znásilnit a zabít. Tato výpověď se však nepotvrdila ze skutečností, že v těle JonBenét nebyly nalezeny stopy po drogách. Navíc, jak se zjistilo, John byl v době vraždy v Alabamě. 

Gary Oliva: 

Gary žil velmi blízko domů Ramseyových. Přiznal se, že byl JonBenét posedlý. Čtyři roky po její smrti byl zatčen za držení pornografických obrázků dětí. 

Gary 26. prosince, někdy pozdě v noci, zavolal svému bývalému spolužákovi, kterému řekl, že ublížil nějaké malé holčičce. Když se ten muž později dozvěděl, že byla JonBenét zavražděna, ihned tuto skutečnost nahlásil policii. 

Jak jsem již uvedla, Garyho zatkli až čtyři roky po smrti JonBenét a mezi pornografickými snímky dětí, bylo mnoho fotek právě JonBenét. Během pobytu ve vězení se také měl k její vraždě několikrát přiznat a to právě v dopisech, které následně zaslal svému bývalému spolužákovi. 

V dopisech stálo toto: ‚‚Nikdy jsem nikoho nemiloval tak, jako JonBenét. Nechal jsem ji vyklouznout. Rozbila si hlavu vejpůl a díval jsem se na to, jak umírá. Byla to nehoda, prosím, věř mi. Nebyla jako ostatní děti. JonBenét mě úplně změnila a odstranila ze mě všechno zlo. Stačil jen jeden pohled na její krásnou tvář, na její zářící kůži a božské tělo, a zjistil jsem, že bylo špatné zabít všechny ty ostatní děti. Stala se nehoda a zemřela. Byla to moje vina.‘‘

Bohužel ani v tomto případě policie nenalezla dostatek důkazů, které by Garyho usvědčily. A hlavně Garyho rukopis se vůbec neshodoval s rukopisem, který byl na dopise o výkupném. 

TEORIE

K dispozici jsou dvě hlavní teorie. První je ta, že JonBenét zabil někdo cizí a ta druhá, že dívku zabil někdo z rodiny. Většina lidí se ale přiklání k tomu, že malou dívenku zabili buď rodiče, nebo její bratr. 

1. varianta - cizí pachatel: 

Tomu, že mohl dívenku zabít někdo cizí, nebo zkrátka někdo, kdo s ní nebydlel v domě, nasvědčuje fakt, že se na spodním prádle a taky za nehty dívky našlo DNA, které nelze identifikovat. Dále tomu může nasvědčovat výpověď rodičů, kteří tvrdí, že jsou nevinní. 

Pokud by tomu opravdu bylo tak, vrah by se do domu musel vloupat, protože všechny dveře byly zamknuty. Víme, že vrah zámek neponičil, protože policie dům prohledávala a vyloučili vloupání. Ramseyovi tvrdí, že ten večer neměli zapnutý alarm a také měli otevřená dvě okna, kvůli šňůrám od vánočních ozdob. Tím pádem se vrah do domu mohl dostat oknem a vzhledem k tomu, že byl alarm vypnutý, nikdo z rodiny nemusel mít ani páru o tom, že by někdo cizí mohl být uvnitř domu. 

Následně se pachatel musel přesunout do druhého patra a najít tak pokoj JonBenét. Je velká pravděpodobnost, že na pokoj JonBenét narazil mnohem dřív, než na pokoj jejího bratra či ložnici rodičů a to díky umístění pokoje dívky, který se nacházel hned u schodů. 

Pokud se jednalo o cizího člověka, byla velká pravděpodobnost, že by JonBenét začala křičet. K čemuž by mohl pachatel použít taser, aby křiku dívky předešel. Tady je však zádrhel. A to ten, že je jen velmi malá pravděpodobnost, že by dívka po použitá taseru upadla do bezvědomí. Tak i tak by dle mého začala křičet.  Tím pádem ji musel pachatel bouchnout do hlavy nečím, co buď následně odnesl a nebo si dal tu práci a veškeré stopy krve z tohoto předmětu pečlivě umyl, případně předmět schoval tak, že ho ani policie nenašla. To se mi však zdá nepravděpodobné... Následně dívku odnesl do sklepa, kde ji uškrtil a zneužil.     Nejspíše měl na sobě rukavice, aby nezanechal žádné otisky a poté dívku důkladně omyl. Také si osobně myslím, že pokud ve sklepě byl cizí člověk, který dům Ramseyových neznal, zabralo mu dost času najít všechny věci, které následně použil k usmrcení dívky. Například ten štětec, který se nacházel v úplně jiné místnosti, než kde se nalezlo tělo JonBenét. 

Pachatel buď před usmrcením dívky, nebo těsně po usmrcení dívky, vyšel ze sklepa a hledal po celém domě papír a tužku. Následně napsal skoro třístránkový dopis (jak jsem psala v 1. části, napsání dopisu dle předlohy by trvalo cca 20 minut) a následně bloček i pero uklidil zpět na své místo. Poté šel ke schodům, na které položil dopis. Poté z domu utekl nejspíše opět otevřeným oknem. To moc nedává smysl. Pokud dopis psal před vraždou, proč by v dopise psal, že ji unesl. No a v případě, že by dopis psal až po vraždě, tak proč by v dopise dělal, jakože dívka stále žije. 

Tady se ale můžeme klidně bavit o tom, že vrahem mohl být nějaký rodinný známý nebo příbuzný, který s Ramseyovými v domě nežil, ale několikrát u nich byl. Tím pádem by dávalo smysl i to, že se v domě orientoval a věděl, kde co najde. Takže to klidně mohl být někdo z hostů z večírku, který Ramseyovi pořádali 23. prosince. Tím by se možná vysvětlilo i to, proč JonBenét nekřičela. 

2. varianta - člen rodiny Ramsey

Patsy:

První teorie poukazuje na to, že za vším byla matka, teda Patsy. Dle zjištěných informací na tom nebyla Patsy v té době psychicky dobře. Takže je možnost, že šla svou dceru uložit večer do postele a JonBenét ji nějak naštvala, možná, že se v průběhu noci zase počůrala nebo pokakala. Údajně totiž měla Patsy s Johnem v ložnici malou komůrku, kde měli všechny kufry. Toho večera tam mohla právě s baterkou hledat kufry, protože další den měli odlétat na dovolenou. Při hledání zavazadel ji JonBenét zavolala do pokoje, protože se počůrala nebo pokakala. Patsy tam šla s tou baterkou v ruce a když to uviděla, byla tak moc naštvaná, že se rozmáchla a děvčátko s baterkou udeřila. Když si uvědomila, co se stalo, vzala si ze svého stolu papír a fixu a napsala dopis o výkupném, který byl adresován jejímu muži. V tom stresu a vyděšenosti Patsy nenapadla žádná jiná částka, než ta, kterou John dostal v práci. Tak ji tam napsala. Pak přesunula dívku do sklepa a vše narafičila tak, aby to vypadalo tak, jako kdyby to udělal někdo cizí. Ráno pak vzbudila svého manžela, ukázala mu vzkaz, zavolala na policii... Je téměr stoprocentní, že Patsy ten dopis napsala. 

Pokud by tato teorie byla pravdivá, musela by svou dceru uškrtit a poté i zneužít. Což si osobně myslím, že by jako matka nedokázala. Navíc, Patsy velmi záleželo na tom, aby její dcera podstupovala všechny soutěže krásy a proto mi nejde do hlavy, že by se jí takto zbavila... Navíc, i konec telefonátu na 911 nenasvědčuje tomu, že by to udělala Patsy. Tehdy netušila, že ji operátorka tísňové linky poslouchá a pokud si pamatujete z první části, tak tam Patsy řekla něco jako: ‚‚Ježisi, co jsi to udělal?‘‘ 

John: 

Tato teorie hovoří o tom, že John uhodil svou dceru omylem a potom to chtěl zamaskovat. Zamaskovat chtěl především to, že svou dceru dlouhodobě zneužíval. To by mohlo vysvětlovat, proč John a Patsy lhali o tom, kdy si šly děti lehnout. 

Zjistila jsem, že Burke vypověděl, že šla JonBenét do postele po svých, tedy že ji John nenesl. John naopak několikrát vypověděl to, že své dceři četl pohádku. Ale jeho první tvrzení bylo takové, že JonBenét nesl spící z auta do postele... Také vypověděl, že Burke šel do postele až po jeho sestře. Takže se mohlo stát to, že si Burke s JonBenét dali ananas, dívka šla následně spát a až odešel do pokoje i Burke, John se vrátil do pokoje své dcery, kde ji buď chtěl zneužít a nebo zneužil. Při tom se něco stalo a následkem toho si JonBenét rozbila hlavu, nebo ji John něčím bouchl do hlavy, aby ji umlčel. Pak došel pro Patsy, řekl jí, že se stala nehoda a jejich dcera je mrtvá. Následně ji přesvědčil, aby nahráli únos a následnou vraždu, protože by to jinak mohlo hodit špatné světlo na celou rodinu. Pak nadiktoval Patsy, co má do dopisu napsat. Protože se v dopise objevily slova, která John často používal v práci. Také se v dopise často vyskytovaly procenta. A to je to, co John často také používal v mnoha rozhovorech. A aby zakryl stopy dlouhodobého zneužívání, zneužil svou dceru právě tím dřívkem a následně ji celou omyl.

Možná, že Johnův prvotní plán byl takový, že se zbaví těla své dcery, s čímž Patsy nesouhlasila a pro svou dceru chtěla důstojný pohřeb, což by v případě zbavení se těla, nebylo možné. 

Tato teorie by také vysvětlovala to, že John ihned věděl, kde má tělo své dcery hledat a také zavolal, že ji našel i ve chvíli, kdy bylo v místnosti zhasnuto. 

Také jsem se dočetla, že asi hodinu poté, co bylo nalezeno tělo JonBenét, volal John na letiště a chtěl odletět do Atlanty. To pak odůvodnil tím, že se chtěl v takto těžkých časech cítit jako doma se svou rodinou. 

Burke: 

Jednou z nejrozšířenějších teorií je ta, že se Burke ten večer vzbudil, nachystal si ananas a sklenici s čajem. A když ho jedl, přišla za ním JonBenét, že chce taky a mohla mu ujídat, což Burkeho naštvalo a uhodil ji do hlavy. Rodiče pak slyšeli rámus a tak se přišli do kuchyně podívat, co se děje. Poté, co viděli, jak malá JonBenét leží v bezvědomí, si mysleli, že je mrtvá a rozhodli se svého syna ochránit. Proto si vymysleli celý únos a nafingovali všechna zranění tak, aby to vypadalo jako vražda se sexuálním podtextem, kterou spáchal někdo cizí. To je možná i ten důvod, proč John a Patsy tvrdili, že o misce s ananasem nic neví. 

Možná si říkáte, proč John s Patsy nezavolali záchranku poté, co viděli, že dívku Burke uhodil do hlavy. Spekuluje se o tom, že John nechtěl, aby se zjistilo, že svou dceru dlouhodobě zneužíval a tak ji radši uškrtil a vše narafičil tak, aby to vypadalo jako únos a vražda. 

Pamatujete, jak jsem psala, že byly na těle JonBenét nalezeny dvě dírky, nejspíše po píchnutí drátků od kolejí vláčku, který patřil Burkovi? Díky tomuto zjištění se objevila teorie, kdy měl údajně Burk uhodit svou sestru do hlavy, poté ji píchl do zad drátky z kolejí od vláčkového modelu, aby zjistil, jestli je živá a jestli nějak reaguje.  

Navíc jsem zjistila, že Burke nejspíše svou sestru nenáviděl. Vadilo mu, že je středem pozornosti ona. Byla úspěšná, vyhrávala soutěže, každý ji obdivoval a Patsy s malou JonBenét trávila téměř všechen svůj čas, aby ji naučila nová čísla na vystoupení. Takže se Burke cítil opomenutý a zkrátka jako páté kolo u vozu.  

Také existuje ta varianta, že Burke svou sestru nejen bouchl do hlavy, ale také ji uškrtil a zneužil. Mohl tak využít svých schopností, které se učil ve skautu - jako je například uzel, který se našel na dřívku, kterým byla JonBenét uškrcena a také věděl, kde má co doma hledat. 

Navíc je k dispozici jeden rozhovor, kdy už byl Burke dospělý. V tomto rozhovoru tvrdil, že si vzpomíná, jak šel dolů do sklepa ve chvíli, kdy všichni ostatní spali, aby si mohl hrát se svým vláčkem. Takže je možné, že tam šel s JonBenét a odehrálo se tam to, co se odehrálo. Poté, co ve sklepě zavraždil svou sestru šel zase spát a vzbudil se až ráno, když uslyšel křik Patsy. To by možná vysvětlovalo to, proč poté, co Patsy volala na 911 řekl: ‚‚Co jste našli?‘‘ 

V jednom rozhovoru také uvedl, že ho ráno vzbudilo, jak jeho matka šílela. Také uvedl, že ležel a nešel se podívat, co se děje. To tedy mohlo nasvědčovat tomu, že moc dobře věděl, co jeho matka objevila. V tomto rozhovoru také uvedl, že poté, co ho probudil křik Patsy napadlo, že někdo ukradl peníze. Ale potom ho napadlo, že se něco asi muselo stát JonBenét. Doslova totiž řekl: ‚‚Zamyslel jsem se a v ten moment mě napadlo, co když někdo vzal JonBenét? Ale to se nemohlo stát. Jaká pravděpodobnost je, že se tohle stane.‘‘ 

Také jsem se dočetla, že když ho psychiatrička požádala, aby nakreslil obrázek své rodiny, tak nakreslil pouze sebe, Patsy a Johna. Svou sestru nikdy nenamaloval. Dále mu byla položena otázka: ‚‚Jak zvládáš smrt své sestry? A jak zvládají smrt JonBenét tví rodiče?‘‘ Burke na to odpověděl, že rodiče často brečí, ale on se snaží žít dál. Také mu byla položena otázka, jestli ho to někdy trápí, co se stalo. On odpověděl, že ani ne, že skoro pořád hraje hry. Dále se ho psychiatrička zeptala, co si myslí, že se stalo. Burke ji v naprostém klidu popisoval, jak ji někdo mohl zavraždit. 

Když měla JonBenét pohřeb, její bratr se celou dobu usmíval a také se smál. Tady pak vyvstává otázka, kdo JonBenét zneužíval. Otec nebo Burke? 

JAK ŽIJE RODINA NYNÍ? 

Patsy v roce 2006 zemřela na rakovinu vaječníků a Burke se usmíval i na jejím pohřbu. 

John už není tak bohatý, jako byl dříve. Má problém najít si práci a také řekl, že všechny peníze utratil za pátrání po vrahovi JonBenét. 

Burke se snaží žít v anonymitě a pracuje ve stejném oboru jako jeho otec. V roce 2016 poskytl rozhovor, kdy odpovídal na otázku, co by vzkázal lidem, kteří si myslí, že svou sestru zabil. On odpovídá, aby mu tito lidé ukázali nějaký důkaz, který by ho usvědčil. Poté se ho ptají, jestli svou sestru zavraždil. To odpoví, že ne, že ji nezabil. Ovšem se u odpovědi opět usmívá a také uhýbá pohledem. 






Komentáře

Oblíbené příspěvky