Nevyřešená vražda Abby Williams a Libby German

 Ahoj, dnes se podíváme na nevyřešený případ zmizení dvou kamarádek. Třináctileté Abby a čtrnáctileté Libby, které se jednoho únorového odpoledne šly spolu projít, ale domů už se nikdy nevrátily. Libby na svůj telefon několik okamžiků před vraždou nahrála hlasový záznam muže, který byl s největší pravděpodobností jejich vrah. Také ho dokázala vyfotit. Bohužel, tento muž nikdy nebyl identifikován a tak se do dnešního dne neví, co se dívkám opravdu stalo.

Více informací nejen o tomto případu naleznete ve facebookové skupině Pod pokličkou tajemna, do které se můžete přihlásit zde.


Třináctiletá Abigail Williams a čtrnáctiletá Liberty German byly nejlepší kamarádky, které navštěvovaly střední školu Delphi Community Middle School v Indianě. Dívky spolu trávily každou volnou chvíli. Nejen ve škole, ale i mimo ni. Byly spolu ve školní kapele, objevovaly přírodu, fotily sebe i své okolí a plánovaly si, že spolu začnou hrát školní softball. 

Libby byla přemýšlivá, milující, velkorysá a společenská. Milovala sport, zejména plavání, malování a ráda trávila čas venku. Jejím velkým snem bylo stát se učitelkou přírodních věd nebo detektivem. Dokonce navštěvovala hodiny vědy navíc na Purdue University.

Abby se pořád usmívala. Byla starostlivá, obětavá, zábavná a milovala své přátelé a rodinu. Byla velmi kreativní. Milovala umění, fotografování a vlastnoručně vyráběla dárky, kterými pak obdarovávala své blízké. Ve škole hrála volejbal a také ráda jezdila s rodinou kempovat.

CO SE STALO? 

13. února 2017 byla střední škola, na kterou dívky docházely, uzavřena z důvodu školení učitelů. A vzhledem k tomu, že byl velmi teplý únorový den, Abby a Libby se spolu domluvily, že odpoledne půjdou na procházku po Delphi Historic Trails. Přibližně o půl druhé odpoledne vysadila Kelsi svou sestru Libby na konci stezky Monon High Bridge Trail, kde se setkala se svou kamarádkou.

Později měl pro dívky na stejné místo dojet otec Libby. Tatínek na ně v dohodnutý čas čekal, ony však nedorazily. Rodiny obou dívek prohledávaly okolí, ale nenašly jedinou stopu, která by je za Libby a Abby dovedla. A proto byly o půl šesté večer nahlášeny jako pohřešované. 

Do pátrání se zapojilo mimo dobrovolníků i oddělení šerifa okresu Carroll pod vedením šerifa Tobe Leazenbyho, dále policejní oddělení v Delphi a hasičský sbor. Ve tři čtvrtě na dvanáct v noci bylo pátrání kvůli tmě přerušeno, ale pokračovalo hned další den ráno. 

14. února 2017 ve tři čtvrtě na jednu našli hasiči dvě těla poblíž Deer Creek, asi půl míle východně od Monon High Bridge. Okamžitě byla informována veřejnost i média. Informováno však bylo pouze o nálezu těl, nikoli o  jejich identitě. 

Hned 15. února, tedy o den později, pitva potvrdila, že se jedná o těla dvou pohřešovaných dívek, Abby Williams a Libby German. Bylo také potvrzeno, že dívky zemřely násilnou smrtí. Příčina smrti je však dodnes neznámá. 


DŮKAZY


Dle pitvy byly dívky zavražděny asi ve čtvrt na tři odpoledne, což se ukázalo jako doba, kdy Libby zveřejnila na Snapchat svou kamarádku, která se zrovna procházela po Monon High Bridge. Díky tomu víme, že obě dívky zemřely ještě před tím, než pro ně přijel ve čtvrt na čtyři odpoledne Libbyin otec.

Policie samozřejmě prohledávala telefony obou dívek a zjistila velmi zajímavou věc. Na telefonu Libby objevili fotografii neznámého muže a také hlasovou nahrávku. Policie vypověděla, že se ve skutečnosti jednalo o video, ale na veřejnost se dostal pouze snímek z tohoto videa. Fotografie zobrazuje muže se sklopeným zrakem jdoucího po mostě. Ruce má zastrčené v kapsách a na sobě má džíny, tmavě modrou bundu a klobouk.

Po zveřejnění fotografie policie uvedla, že chtějí muže najít jen proto, aby si s ním promluvili. Po několika dnech však byl tento muž oficiálně prohlášen za podezřelého. Co se týče hlasové nahrávky, tak se jedná o hlas muže, který říká: ‚‚Z kopce dolů.‘‘ Dle dostupných informací jsem se dozvěděla, že existuje více nahrávek, ale vyšetřovatelé je nezveřejnili. Nahrávka není v dobré kvalitě a proto si mnozí myslí, že když Libby pořizovala tento záznam, měla telefon v kapse. 

Asi týden po vraždách dívek vystavilo čtyřicet šest států více než šest tisíc elektronických billboardů s vylepšenou verzí fotografie muže na mostě. Odměna za informace vedoucí k zatčení podezřelého vyšplhala na 240 000 dolarů, tedy na 6 milionů českých korun. 

CO VÍME O NALEZENÍ TĚL?


Těla byla nalezena na okraji pozemku sedmasedmdesátiletého Ronalda Logana. Policie samozřejmě vyslýchala a prověřovala i jeho, ale zjistila pouze to, že měl několik dopravních přestupků včetně řízení pod vlivem alkoholu. V době vražd byl za tyto trestné činy podmíněně propuštěn. Odpoledne v den vraždy odjel na okresní skládku a několik hodin poté ho svědci viděli popíjet v restauraci Pizza King. Vyšetřovatelé zjistili, že se Logan na vraždách nijak nepodílel, nicméně v dubnu 2017 byl uvězněn za porušení podmínky. 

17. července zveřejnila policie státu Indiana identikit muže na mostě. Byl popsán jako muž světlé pleti, 167 až 177 centimetrů vysoký, vážící 81 až 99 kilo, s červenohnědými vlasy. Věk muže odhadli na čtyřicet až pětapadesát let. 



DANIEL NATIONS 

V září roku 2017 byl jednatřicetiletý Daniel Nations zatčen v Mount Herman v Coloradu za vyhrožování turistům sekyrou. V prosinci téhož roku se přiznal, za což dostal tři roky podmínku s dohledem a možný trest odnětí svobody v případě, že by podmínku porušil.

V únoru 2018 odjeli vyšetřovatelé z okresu Johnson v Indianě do Colorada, aby tam zadrželi Daniela a zapsali ho do okresního vězení.Vyšetřovatelé vražd v Delphi dostali řadu tipů ohledně podobnosti mezi Danielem a nákresem muže na mostě. V době, kdy byla objevena těla Abby a Libby, žil údajně jako bezdomovec v okrese Morgan v Indianě. 

V polovině února 2018 však vyšetřovatelé oznámili, že Daniel Nations není podezřelý z vražd v Delphi.

DALŠÍ PODEZŘELÍ?

V lednu 2019 se objevily fámy, že vyšetřovatelé věří, že vrahem Libby a Abby by mohl být šestačtyřicetiletý Charles Eldridge. Ten byl zatčen za sexuální obtěžování dětí v Randolph Country v Indianě, asi sto mil od Delphi. Eldridge je bezpochyby odporná lidská bytost, která si zaslouží zůstat za mřížemi, ale s vraždami dvou dívek ho nespojovalo nic jiného než skutečnost, že se do jisté míry podobá náčrtu podezřelého z Delphi. 

Oddělení šerifa okresu Randolph odpovědělo otevřeným dopisem veřejnosti: ‚‚Kromě vzájemné podobnosti s mužem z nákresu v současné době neexistuje žádný důkaz, který by jej spojoval s případem Delphi a nepatří tudíž mezi podezřelé. Chápeme, že se lidé snaží pomoci s vyšetřováním, nicméně když to dělají s nulovými důkazy, pouhým zdáním, může to ublížit nebo bránit vyšetřování.‘‘ 

TISKOVÁ KONFERENCE

22. dubna 2019 se konala tisková konference, která měla veřejnost informovat o postupu vyšetřování vražd Abby Williams a Libby German.

Policie státu Indiana dle svých slov věří tomu, že vrah dívek se ‚‚skrývá před očima‘‘. Superintendant Douglas Carter, který vedl tiskovou konferenci řekl, že policie nyní hledá řidiče vozidla, které bylo zaparkováno v kanceláří DCS v Delphi a později bylo nalezeno mezi polednem a pátou hodinou odpoledne poblíž Hoosier Heartland dálnice. Žádné další podrobnosti nebyly zveřejněny, kromě toho, kde bylo vozidlo zaparkováno. Není tak známá barva, značka, model ani SPZ.

Následně se mezi veřejnost dostalo více z hlasové nahrávky, kterou Libby pořídila. Zní to, jakoby ten muž na nahrávce říkal ‚‚kluci...z kopce‘‘, ale kvalita zvuku je opravdu velmi špatná. 

Také bylo zveřejněno celé video muže jdoucího po mostě. Carter požádal, aby veřejnost věnovala velkou pozornost jeho chování, v průběhu chůze. Při chůzi se dívá dolů, protože mezi lamelami tvořícími most jsou velké mezery.

Sám Carter o podezřelém řekl: ‚‚Domníváme se také, že tato osoba pochází z Delphi, v současnosti nebo dříve zde žila. Pravidelně Delphi navštěvuje nebo zde pracuje. Věříme, že tato osoba je ve věku od osmnácti do čtyřiceti let. Může však vypadat mladší než ve skutečnosti je.‘‘

Musím zmínit, že Abbyina matka Anna, sestra Kelsi a také prarodiče Libby, Mike a Beck Patty, spolupracovali s vyšetřovateli jak jen bylo možné, jen aby udrželi případ v povědomí veřejnosti. Mluvili na tiskových konferencích, dodnes se nevyhýbají médiím a poskytují rozhovory všude, kde se dá. Je až neuvěřitelné, jakou sílu a odhodlání v sobě mají v tak nepředstavitelné situaci, kdy čekají na spravedlnost pro své nejbližší. 

V roce 2018 se rodiny obou dívek zúčastnily CrimeConu v Nashvillu. CrimeCon je program, jež veřejnosti dává možnost nahlédnout do různě starých kriminálních případů. Probírají se zde televizní pořady, dokumenty i nejlepší podcasty na světě. Často jsou zde přítomni hosti, kteří byli nějak spjati se zločinem. Ať už se jedná o rodiny obětí, či samotné oběti. Díky tomuto programu se některé nevyřešené případy dostávají do povědomí veřejnosti.



Komentáře

Oblíbené příspěvky