Vraždily pro Slender Mana

Ahoj... Dnes si povíme velmi smutný příběh, ve kterém figurují tři dvanáctileté dívky. Anissa, Morgan a Payton. A právě Anissa s Morgan se rozhodly, že zavraždí svou nejlepší kamarádku. Motiv? Velmi směšný... Chtěly se zavděčit fiktivní hororové postavě Slender Man. I přes veškerou hrůzu, kterou si Payton musela projít, naštěstí vše dopadlo dobře a tento hrozivý útok svých nejlepších přítelkyň přežila... 

Více informací, nejen o tomto případu, ale i o mnohých dalších, se dočtete na Facebookové stránce Pod pokličkou tajemna, kam se můžete přihlásit kliknutím zde.

Touto cestou bych ráda poděkovala Martince Bílkové, která svou pečlivostí a trpělivostí provádí korekce článků.


Tento příběh se odehrává roku 2014, kdy se stal nechvalně známý incident v americkém městě Waukesha ve Wisconsinu, kde byla ubodána teprve dvanáctiletá Payton Leunter svými dvěma kamarádkami Anissou Weier a Morgan Geyser. Důvodem tohoto činu byla snaha uspokojit právě Slander Mana. 

Morgan Geyser se narodila 16. května roku 2002 a dle dostupných informací měla už od malička nedostatek empatie. Její rodiče si všimli, že něco nejspíš není v pořádku, když se společně poprvé dívali na film Bambi. Její rodiče vypověděli: ‚‚Báli jsme se na to s ní dívat, protože jsme si mysleli, že bude velmi smutná. To se ale nestalo. Chvíli jsme měli pocit, že se dokonce usmívá, když matka Bambiho zemřela.‘‘ 

Morgan byla velmi tichá a ve čtvrté třídě se seznámila právě s Payton. Ta uvedla, že Morgan v lavici seděla úplně sama. Payton byla její nejlepší kamarádka na velmi dlouhou dobu. V šesté třídě k nim do třídy přišla nová spolužačka Anissa, se kterou se obě dívky téměř hned skamarádily. Morgan a Anissa začaly být čím dál tím více posedlé Slender Manem. Ale Payton jejich nadšení nesdílela. Nechala se slyšet, že: ‚‚Řekla jsem Morgan, že mě to děsí a že se mi to nelíbí. Ale těm dvěma se to velmi líbilo, obě si myslely, že je to skutečné.‘‘ 

I přesto, že přátelství všech třech dívek vypadalo naprosto dokonale, nebylo tomu tak. Payton neměla Anissu ráda. Prý ji přišla jako velmi krutá a žárlivá. Proto chvíli přemýšlela, že se s dívkami přestane bavit, což ale nakonec neudělala. 

Nyní si pojďme ve zkratce říct, kdo to vlastně Slender Man je... 

Slender Man je fiktivní nadpřirozená postava, která vnikla jako internetová creepypasta. Creepypasta je výraz pro hororové pověsti nebo obrázky, které se šíří pomocí internetu. Slender Man byl vytvořen uživatelem Ericem Kundsenem na fóru Something Awful v roce 2009. Je popisován jako vyhublá, nepřirozeně vysoká humanoidní postava v černém obleku a bez obličeje. V příbězích, ve kterých se vyskytuje, často pronásleduje, unáší nebo traumatizuje své oběti, kterými jsou především děti.

PLÁNOVÁNÍ VRAŽDY 

Posedlost Slender Manem byla u Anissy a Morgan tak velká, že začaly plánovat vraždu jejich kamarádky. Dokonce si o tom povídaly i na veřejnosti a používaly kódová slova, jako například ‚‚cracker‘‘ nebo ‚‚svědění‘‘. 

Jejich motiv se točil právě kolem postavy Slender Mana. Věřily, že tato fiktivní postava je skutečná a nachází se v Nicolet National Forest. Také si myslely, že pokud svou kamarádku nezabijí, Slender Man zabije jejich rodiny. Takže tím, že zavraždí Payton, ho uklidní a on je nechá na pokoji. 

30. května 2014 se dívky rozhodly, že uskuteční svůj plán na narozeninové oslavě Morgan, která v ten den slavila své dvanácté narozeniny. Když byla oslava v plném proudu, Anissa a Morgan své kamarádce oznámily, že chtějí jít spát už kolem deváté hodiny večer. Tomu Payton moc nerozuměla, protože se právě těšila na to, že se s holkami bude dívat celou noc na filmy, jíst pizzu a povídat si. I přesto, že brzy ulehly do postelí, k jejich smůle, Payton nemohla usnout. Pořád se převalovala, chodila na záchod nebo se napít. Později té noci byly všechny tři natolik unavené, že usnuly a tak vraždu nevykonaly. 

Druhý den ráno se všechny tři rozhodly jít do nedalekého parku. Tam vešly na veřejné záchody a přikázaly Payton, aby se zavřela do jedné kabiny, zatímco Anissa a Morgan vešly do druhé. Tak se chvíli dohadovaly, kdo kamarádku zabije. Nakonec šla Anissa za Payton a hlavou jí bouchla o betonovou zeď. Ta později u výslechu policii řekla: ‚‚Podle toho, co jsem četla na počítači, je snažší zabíjet lidi když buď spí, nebo jsou v bezvědomí. A je také jednodušší, když se jim nedíváte do očí. No, a tak nějak jsem... praštila její hlavou o beton.‘‘ 

Jenže tato rána Payton ani nezabila, ani ji nepřivedla do bezvědomí, ale pouze ji rozplakala. Dívky zpanikařily a Anissa se Payton začala omlouvat s tím, že měla záchvat a vše, co udělala bylo omylem. Bála se totiž, že na veřejných záchodech někdo plačící dívku uslyší a ony by mohly mít problémy. 

Dočetla jsem se, že když jí chtěly zabít během noci u Morgan doma, plánovaly, že jí ústa zalepí lepící páskou, bodnou ji do krku a následně utečou. A to, že se rozhodly vraždu uskutečnit na veřejných záchodech bylo proto, že se na tomto místě nacházely odtoky odpadu, které by tak mohly její krev odvádět pryč.

Následně se z parku přesunuly do nedalekého lesa. Dívky si povídaly a opravdu nic nenasvědčovalo tomu, co mělo přijít. Domluvily se, že si zahrají na schovávanou. Morgan měla počítat do sta, zatímco se Payton s Anissou šly schovat. Ta Payton poradila, aby si lehla na zem a zaházela jí listím. Pak jen Morgan prstem ukázala, kde se jejich kamarádka schovala a vyčkávala. Po chvíli Morgan doběhla, odkryla část listí z kamarádky a nelítostně ji začala bodat. Zasadila jí neuvěřitelných devatenáct ran, přičemž ji prořízla paže, nohy a trup. Také zasáhla dva důležité orgány - játra a žaludek - a také ji málem probodla srdce. 

Morgan následně uvedla, že poslední slova Payton byly: ‚‚Věřila jsem ti. Tak moc tě nenávidím.‘‘ Pak jí údajně měly s Anissou říct, že dojdou pro pomoc. Vzaly si batohy a odešly. Žádnou pomoc samozřejmě nezavolaly a svou kamarádku tam nechaly na pospas osudu. Šly najít Slender Mana, aby se staly jeho ‚‚zástupci‘‘. 

Velmi zraněná Payton svým kamarádkám a tomu, že zavolají pomoc, nejspíše nevěřila. S veškerým úsilím se jí podařilo doplazit se z lesa, kde zrovna projížděl cyklista. Payton z posledních sil křičela, aby na sebe upozornila. Naštěstí si ji všiml a ihned zavolal záchrannou službu, která mladou dívku převezla do nemocnice, kde jí lékaři naštěstí zachránili život. Payton následně vypověděla: ‚‚Pamatuji si, že první věc, na kterou jsem po probuzení pomyslela, bylo, jestli je dostali. Jestli jsou už ve vazbě, nebo stále venku.‘‘ 

V tu dobu už byla Anissa i Morgan ve vazbě. Policie je chytila poblíž dálnice v dobu, kdy byla Payton ještě operována. Obě dívky se ke svému činu přiznaly. 

Payton Leutner byla propuštěna z nemocnice o sedm dní později a do školy se vrátila v září téhož roku. 

VÝSLECH 

Anissa Wiere (vlevo) a Morgan Geyser (vpravo).

První slova, která Morgan policii řekla, byla: ‚‚Je mrtvá? Jen mě to zajímá. Snažily jsme se ji zabít.‘‘ Sama policie uvedla, že měla dojem, že je dívce vlastně úplně jedno, jestli její kamarádka útok přežila, nebo jestli opravdu zemřela. 

Morgan, která policii vyprávěla vše, co se stalo, uvedla: ‚‚Dovedly jsme jí do lesa a oklamaly ji. Víte, lidé, kteří vám důvěřují, je velmi jednoduché je oklamat. Bylo to trochu smutné.‘‘ Když se policie zeptala, co bylo dál, Morgan řekla: ‚‚Anissa na mě křičela... bodej, bodej, bodej, bodej, bodej. Bylo to zvláštní. Necítila jsem žádnou lítost. Myslela jsem, že... vlastně jsem nic necítila.‘‘

Naopak Anissa neustále opakovala, že chtěly dívku zabít, aby potěšily Slender Mana, ale veškerou vinu házela na Morgan, která údajně přišla s plánem Payton zabít.

Když policie prohledávala pokoj Morgan, byly nalezeny kresby Slender Mana a také zohavené panenky. V jejím počítači v historii vyhledávání, se našlo například ‚‚Jak se zbavit těla‘‘ nebo ‚‚Jsem blázen?‘‘ 

SOUD 

V roce 2017 Anissa přiznala svou vinu za pokus o vraždu druhého stupně, ale porota ji shledala nevinnou z důvodu duševní poruchy a byla odsouzena na dvacet pět let v ústavu pro duševně nemocné, ale v roce 2021 byla podmíněně propuštěna. Nyní žije se svým otcem, podstupuje psychiatrickou léčbu a je monitorována GPS náramkem. Také má omezený přístup k internetu. 

Morgan uzavřela dohodu o vině a trestu a byla hospitalizována v psychiatrické léčebně Winnebago Mental Health Insitute ve Wisconsinu. Později také přiznala svou vinu, ale i ona byla shledána nevinnou kvůli duševní poruše. V léčebně zůstává dodnes a také se očekává, že v ní v dohledné době zůstane. 

Když byla Morgan ve vazbě, byla jí diagnostikována schizofrenie s časným nástupem a údajně během měsíců před jejím soudem slýchávala hlasy. Také tvrdila, že může telepaticky komunikovat s fiktivními postavami, jako je Harry Potter a Teenage Mutant Ninja Turtles. 

Při vynesení rozsudku se omluvila za to, co udělala: ‚‚Chci jen dát Payton a její rodině vědět, že je mi to líto. Nikdy jsem nechtěla, aby se jí to stalo. Doufám, že se má dobře.‘‘ 

Payton se daří dobře. V roce 2019 při rozhovoru uvedla, že má velké plány a chce začít chodit na vysokou školu. 

DŮSLEDKY

Tento incident měl za následek zablokování stránky Creepypasta Wiki na celém waukeshském školním okrsku. Administrátor této stránky uvedl, že se jedná o ojedinělý případ, který ale určitě nevystihuje celkovou komunitu této stánky. Také uvedl, že se jedná o stránku s literárním zaměřením a že nepromíjí opravdové vraždy nebo satanistické rituály.

V úterý 3. června 2014 projevil Eric Knudsen, autor postavy Slender Man, velkou lítost nad tím, co se stalo a také vyjádřil soucit.

13. a 14. června 2014 členové komunity creepypast uskutečnili charitativní live stream na sociální síti YouTube, kde vybírali peníze pro oběť útoku.

12. srpna pronesl guvernér státu Wisconsin prohlášení, že se ve středu 13. srpna 2014 vyhlašuje tzv. Purple Hearts for Healing Day a tím pobídl všechny občany k tomu, aby na počest oběti nosili purpurovou barvu. Zároveň i ocenil sílu, statečnost a odhodlání, kterou oběť projevila během své léčby. 

Také po celou dobu probíhala vášnivá diskuze o vlivu internetu na děti. Policejní náčelník Russel Jack uvedl, že tento incident by měl být důrazným varováním pro všechny rodiče. Také zdůraznil, že i přesto, že je internet plný informací a skvělých stránek, které jak vzdělávají, tak i pobaví, může být i plný temných a strašlivých věcí. 

Payton Leutner uvedla: ‚‚Přijala jsem všechny ty jizvy, které mám. Je to jen část mě. Moc si o nich nemyslím. Pravděpodobně nakonec vyblednou.‘‘

Komentáře

Oblíbené příspěvky