Lisa McVey: přeživší sériového vraha Bobbyho Longa

Ahoj, dnes si povíme o velmi děsivém příběhu. Hlavní hrdinkou, opravdovou hrdinkou, byla Lisa McVey Noland, která se narodila v březnu roku 1967. Žila v Tampě se svou babičkou, protože její matka byla drogově závislá a nedokázala se o ni postarat. I když, že se zdálo, že dívka je v těch nejlepších rukou, opak byl pravdou. Přítel její babičky ji tři roky sexuálně obtěžoval a se zbraní v ruce nutil k sexu.

Osud ji opravdu nepřál, protože byla v pouhých sedmnácti letech unesena sériovým vrahem Bobby Joe Longem. Dívka díky své statečnosti, odhodlání a inteligenci přežila.

ÚNOS

3. listopadu 1984 jela Lisa po dlouhé směně v práci na kole domů. Pracovala v obchodě s koblihami. Byly asi dvě hodiny ráno, když projížděla kolem kostela. Vtom ji někdo shodil z kola. Lisa začala křičet, ale neznámý muž jí přiložil pistoli k hlavě a řekl: „Drž hubu, nebo ti vystřelím mozek z hlavy.“

Lisa si v ten moment uvědomila, že nechce zemřít. Svému útočníkovi proto řekla: „Udělám, co budete chtít. Jen mě nezabíjejte.“

Útočník dívku svázal, zavázal jí oči a naložil do auta. Vzhledem k tomu, že jí pásku na oči nenasadil dostatečně, měla Lisa možnost všímat si detailů kolem sebe. Zjistila, že sedí v červeném Dodge Magnumu. Později uvedla: „Sledovala jsem spoustu kriminálních pořadů. Byli byste překvapeni, jaké schopnosti přežití máte, když se ocitnete v takové situaci.“ 

Jakmile auto zastavilo a útočník Lisu vytáhl z auta, počítala doslova každý krok, když ji vedl do svého bytu. Následujících šestadvacet hodin muž Lisu opakovaně znásilňoval a mučil. Byla si jistá, že každou chvíli zemře.

Zatímco byla se zavázanýma očima uvězněna v bytě útočníka, zaslechla Lisa zprávy v televizi, v nichž se hovořilo o jejím zmizení. Byla si čím dál více jistá, že ji ten muž zabije. Snažila se proto v bytě zanechat co nejvíce otisků prstů, aby případně zanechala pro policii dostatek důkazů. Mezitím si vymýšlela nejrůznější příběhy, aby jimi u svého únosce vzbudila lítost. Lhala například, že je její otec velmi vážně nemocný a že se o něj musí starat, protože nikoho jiného nemá.

Tato strategie jí nakonec zachránila život. Po více než dni mučení a zneužívání ji útočník opět naložil do auta s tím, že ji odveze domů.

Kolem půl páté ráno ji vysadil za obchodním domem a řekl, aby počkala pět minut. Pak si může sundat pásku z očí a odejít. Nakonec dívce řekl: „Vyřiď svému otci, že on je důvodem, proč jsem tě nezabil.“

Lisa běžela dlouhou cestu až do domu své babičky. Místo pomoci se však dočkala obviňování a následného bití ze strany jejího přítele, protože ho podle něj s mužem, který ji unesl, podváděla.

Nejhorší na tom všem pro ni bylo, že jí babička ani její přítel nevěřili. Babička dokonce policii tvrdila, že Lisa určitě lže a nikdy unesena nebyla. Ale naštěstí pro dívku policie trvala na vyšetřování. 

VYŠETŘOVÁNÍ 

Lisa nespočet hodin popisovala policistům veškeré detaily, které si pamatovala. 

Jen několik dní po svém návratu domů se dozvěděla o nálezu zavražděného těla v oblasti, kde byla sama unesena. Lisa byla přesvědčena, že vrahem je její únosce. Zavolala proto policistovi Larrymu Pinkertonovi a požádala jej o další výslech. 

Během výslechu se jí Pinkerton zeptal, zda by chtěla podstoupit hypnózu, která by jí pomohla si lépe vzpomenout. To ale odmítl přítel její babičky, což bylo pro Lisu impulsem k tomu, aby se policistům svěřila o zneužívání, které tři roky z jeho strany zažívala. Babiččin přítel byl následně zatčen. 

Lise byl předložen seznam fotografií potencionálních únosců. Vzhledem k tomu, že dívka krátce nahmatala tvář útočníka a také ho zahlédla mezerou pod páskou přes oči, muže úspěšně identifikovala. 

Potvrdilo se, že únoscem byl Bobby Joe Long, který byl pouhých dvanáct dní po únosu zatčen.

BOBBY JOE LONG 

Robert Joseph Long se narodil 14. října 1953 v Kenově v Západní Virginii Joeovi a Louettě Longovým. Dle dostupných informací se narodil s extra chromozomem X, známým také jako 47, XXY, což je specifická varianta Klinefelterova syndromu. 

Klinefelterův syndrom se vyskytuje pouze u mužů. Primárními znaky jsou neplodnost a malá, špatně fungující varlata. Příznaky jsou minimální, někdy však mohou být zřetelnější a řadí se mezi ně slabší svaly, vysoký vzrůst, horší motorická koordinace, méně ochlupení, růst prsou a menší zájem o sex. Často jsou tyto příznaky zaznamenány pouze v pubertě. Inteligence jedince je obvykle normální, ale mohou se objevit potíže se čtením či s řečí. 

Long byl jako dítě šikanován kvůli velkým prsou. V dětství také utrpěl mnohočetná poranění hlavy v důsledku různých nehod. Nikde jsem konkrétně nenašla, o jaké nehody se jednalo. Pravděpodobně byly důsledkem Klinefelterova syndromu a s ním spojenou špatnou motorickou koordinací. 

Se svou matkou neměl příliš dobrý vztah. Údajně s ní sdílel jednu postel až do svého dospívání a nesnášel všechny její krátkodobé přítele. 

Long se v roce 1974 oženil se svou spolužačkou ze střední školy, s níž měl poté dvě děti. O šest let později požádala o rozvod. 

Long se za svůj život dopustil nejméně padesáti znásilnění ve Fort Lauderdale, Ocala, Miami a Dade County. Kolem roku 1981 začal kontaktovat ženy prostřednictvím různých inzerátů. V tom samém roce byl odsouzen za znásilnění, ale požádal o nový proces a obvinění byla později stažena. 

Dva roky poté se přestěhoval do oblasti Tampa Bay a následující rok znásilnil a uškrtil dvacetiletou Artiss Wick. Její tělo bylo objeveno 22. listopadu 1984 ve venkovské oblasti.

Během dalších osmi měsíců měl Long unést, znásilnit a zavraždit minimálně deset žen ve třech oblastech Tampy Bay. Konkrétně se jednalo o Hillsborough, Pasco a Pinellas. Těla obětí byla obvykle nalezena ve stavu rozkladu dlouho po vraždách,  pohozena poblíž venkovské silnice nebo odvlečena do lesa.

Zdá se, že se Long zaměřoval na zranitelné osamocené ženy a také na prostitutky. Nalákal je do svého auta, kde je znásilňoval a mučil. Z deseti známých obětí byla polovina z nich identifikována jako prostitutky, dvě jako exotické tanečnice a zbývajícími oběťmi byly studentky.

Long dále pokračoval ve svých zrůdných činech napadením třiatřicetileté Lindy Nuttall v jejím domě.

Jeho další obětí měla být právě Lisa, která se naštěstí zdravá a především živá dostala domů. 

JAK ŽIJE LISA MCVEY NYNÍ? 

V roce 1994 začala Lisa pracovat pro Hillsborough County Parks and Recreation Department. Když jednoho dne nahlásila vloupání do kanceláře, zástupce šerifa na místě činu poznamenal, že by Lisa měla být policistkou. Tím ji inspiroval a tak v roce 1999 začala pracovat pro úřad šerifa okresu Hillsborough jako dispečerka a stala se zástupkyní v záloze. Prošla policejní akademií a nyní pracuje na stejném oddělení, které našlo a zatklo jejího věznitele. Toto oddělení se specializuje na boj proti sexuálním zločinům a na ochranu dětí. 

Pracuje také jako referentka na střední škole a svůj příběh využívá k tomu, aby ukázala studentům, jak zvládat potencionálně nebezpečné situace.


Komentáře

Oblíbené příspěvky